VEROVALO SE DA JE POGUBLJEN JOŠ PRE 20 GODINA: Iranski general koji je špijunirao za Ameriku PRONAĐEN ŽIV?
Iran, Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

šok

VEROVALO SE DA JE POGUBLJEN JOŠ PRE 20 GODINA: Iranski general koji je špijunirao za Ameriku PRONAĐEN ŽIV?

Kako tvrdi tvrdi "Iran International", Asgari je živ i zdrav i živi u SAD pod novim identitetom u programu zaštite svedoka

Objavljeno:

Bivši general-major Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC), za koga se verovalo da je pogubljen zbog špijunaže za CIA, navodno živi pod novim imenom u Americi.

Ali-Reza Asgari je nekada bio visoki zvaničnik IRGC i zamenik ministra odbrane koji je navodno pomogao u izgradnji moći Hezbolaha u Libanu. Asgari je nestao u decembru 2006. godine dok je bio u Turskoj, i iza sebe ostavio dve supruge, četiri ćerke i jednog sina.

Mediji su godinama spekulisali da su Mosad ili CIA oteli penzionisanog komandanta IRGC, međutim, jula 2020. godine, iransko pravosuđe ga je formalno optužilo za špijuniranje u ime američkih obaveštajnih službi i saopštilo da je pogubljen zbog izdaje.

"Identifikovan je i osuđen na smrt"

- Pridružio se CIA u poslednjim godinama službe i prodavao informacije o našim projektilima za novac. Identifikovan je, suđeno mu je i tada je osuđen na smrt - saopštilo je tada pravosuđe Irana.

Međutim, kako sada tvrdi "Iran International", Asgari je živ i zdrav i živi u SAD pod novim identitetom u programu zaštite svedoka. To su za organizaciju navodno potvrdili trojica američkih obaveštajnih zvaničnika, visoki evropski diplomatski izvor, bivši komandant IRGC, rođaka Asgarijeve supruge i trojica njegovih bivših kolega.

Nakon neslaganja sa iranskim režimom, Asgari je uhapšen krajem 2002. godine pod optužbom za moralnu i finansijsku korupciju nakon čega je brutalno mučen u zatvoru 18 meseci. Primoran je bio da se prevremeno penzioniše 2004. godine kad je izašao iz zatvora i postao uzgajivač maslina, potpuno razočaran iranskim režimom.

"Poslat je da pomogne CIA"

Nakon odlaska iz Teherana 2006. godine izgubio mu se svaki trag. Iranske vlasti su prijavile nestanak Interpolu 25. januara 2007. godine.

Procenjuje se da su američki obaveštajci prvi put regrutovali Asgarija na Tajlandu tokom putovanja 2005. godine. Po dolasku u Tursku navodno je pristao da se pridruži američkim operativcima u američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj.

- Dva meseca kasnije poslat je da započne svoj novi život u Americi i pomogne da CIA potkopa nuklearni kapacitet Irana - navode izvori za "Iran International".

Asgari nije bio ni nuklearni naučnik ni ključni zvaničnik u iranskom nuklearnom programu, međutim, obezbedio je "rudnik zlata" informacija i postao deo tajnog programa CIA. Informacije koje je prikupio bile su toliko poverljive da su poslate direktno šefu CIA.

- Samo ograničen broj najviših zvaničnika znao je za ovo značajno dostignuće obaveštajnih službi - navodno je rekao jedan američki obaveštajni zvaničnik za "Iran International".

Asgari je navodno pružio ključne informacije o tome kako je Iran prekinuo napore da napravi nuklearnu bombu i identifikovao nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha.

Navodno je obavestio SAD i o tajnom sirijskom nuklearnom reaktoru u Deir al-Zoru u septembru 2007. godine koji je potom uništen u američkom vazdušnom napadu.

Asgari je navodno učestvovao u ubistvu visoke ličnosti Hezbolaha Imada Mugnije ubijenog u zajedničkoj operaciji CIA i Mosada 2008. u Damasku. Navodno je otkrio mesto skrivanja čoveka koji stoji iza nekih od najsmrtonosnijih napada Hezbolaha.

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

(Espreso / Blic / Miror / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.